Çocuğunuzun hangi aşıları ne zaman olması gerektiğini öğrenmek için “Çocuğunuzun Aşı Takvimi”ni gözden geçiriniz. Uygun bağışıklamanın sağlanması için, aşıların belirli tarihlerde, uygun aralıklarla yapılması gerekir. Eğer bebeğiniz herhangi bir aşıyı kaçırdıysa, yakalama aşısı yaptırabilirsiniz. Bunun için aşı takibini bir an için bile ihmal etmemelisiniz.
Bebeğinizin Aşı Takvimi

Not: Sağlık Bakanlığının 2009 yılı için hazırlamış olduğu aşı takvimidir.
Hep B: Hepatit B aşısı
Not: Sağlık Bakanlığının 2009 yılı için hazırlamış olduğu aşı takvimidir.
BCG: Verem aşısı (Bacille Calmette-Guerin)
DaBT-İPA-Hib: Difteri, aselüler Boğmaca, Tetanoz, İnaktif Polio, Hemofilus influenza tip b (menenjit) Aşısı (Beşli Karma aşı)
KPA: Konjuge Pnömokok (zatürre) aşısı
KKK: Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak aşısı
OPA: Çocuk felci aşısı (Oral Polio aşısı)
Td: Erişkin tipi Difteri-Tetanoz aşısı
R: Rapel (Pekiştirme)
Sağlık Bakanlığı’nın http://www.asi.gov.tr/takvim.phpadresinden çocuğunuzun doğum tarihini girerek gün gün aşı tarihlerine ulaşabilirsiniz.
Uyarı:
Aşılama yaparak, tüm dünyada bireyleri hastalıklardan korumak hedefleniyor. Bireylerin hastalıklardan korunması, zaman içerisinde toplumların da hastalıklardan korunması ve gelecekte hastalıkların dünya üzerinden tamamen kalkması anlamına geliyor. Çünkü aşılama, aşılanan kişileri hastalıklardan korurken, aynı zamanda hastalığa neden olan mikrobun aşılanmamış kişilere ulaşmasını önleyerek hastalığın yayılmasını engelliyor. Enfeksiyon hastalıkları, hasta kişinin sıkıntı çekmesine, hastalığın ilerleyerek istenmeyen sonuçlara ulaşmasına neden olabilmekte ve hatta ölüme kadar ilerleyebilmektedir. Bunun gibi kişisel zararların yanında; halk sağlığı kaynaklarını zorlamakta ve finansal kaynakların tükenmesine neden olabilmektedir.
Aşılama sayesinde ise çok olumlu sonuçlara ulaşmak mümkündür. Aşılama yoluyla vaka sayısı aşılama öncesi değerlerin yüzde 1′ine kadar azaltılabilmekte, salgınlar önlenebilmekte ve hızla kontrol altına alınabilmektedir. Bu çalışmalar büyük bir titizlik ve özen gerektirmektedir. Çünkü, eğer biz dikkatimizi bir an bile gevşetirsek hastalık tam güç ile geri dönebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder